w

Utstilling: I fotografiets tid

Fra 12. mars til og med onsdag 15. mai på Bymuseet i Bodø. Utstillingen "I fotografiets tid" viser et stort utvalg unike bilder fra Lannavaara og Övre Soppero på 1940-tallet. Læreren Rolf Ärnström fotograferte sine elever i lek og hverdag, på en nær og respektfull måte som gjør hans bilder til en unik dokumentasjon av datidas reindriftssamfunn. Tittel Start Slutt Sted Tittel Utstilling: I fotografiets tid Start tirsdag 12. mars 2019 11:00 Slutt 15. mai 2019 15:00 Sted Bymuseet i Bodø Les mer

mandag 25. mars 2019 01:00 Bymuseet i Bodø
12.03.201911:00 Bjørg Nilsen

Fakta

Dag 1 12. mars 2019 11:00 - 15. mai 2019 15:00RSted Bymuseet i Bodø

Utstillinga "I fotografiets tid" tar utgangspunkt i en samling amatørfotos fra to samebyer i Nord-Sverige som Tromsø Museum – Universitetsmuseet fikk inn etter læreren og amatørfotografen Rolf Ärnström (1914-1997). Det er første gang denne sjeldne billedsamlingen gjøres tilgjengelig for publikum i form av ei vandreutstilling. Vandreutstillinga er laget av Tromsø Museum - Universitetsmuseet i 2010 og vises nå på Bymuseet i Bodø frem til og med onsdag 15. mai.

Bymuseet i Bodø har åpent
Tirsdag – fredag 11.00 – 15.00
Lørdag og søndag 12.00 – 15.00

Mer om utstillingen:

Rolf Ärnström kom som lærer til sameskolen i Lannavaara - noen mil sør for Karesuando - i 1942, og ble i området i seks år. – For den unge læreren ble møtet med en levende sameby på Nordkalotten en opplevelse for livet; så fremmedartet og eksotisk at han seinere i livet sammenlignet det med en reise til Mars, forteller prosjektleder Helge Wold ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Nysgjerrigheten ble vekket hos Ärnström. I likhet med flere av tidas toneangivende dokumentarfotografer brukte han sitt nyinnkjøpte småbildekamera til å utforske og forsterke sine møter med verden og menneskene. Elevene i småskolen ble hans viktigste motiver. I en avslappet, uhøytidelig og nærmest familiær stil skildrer læreren barnas virkelighet i et tradisjonelt reindriftssamfunn, i skolen, i leken, i naturen og i arbeidet. Mer enn 60 år etter at disse bildene ble tatt kan man trygt framheve dem som en sjelden billedskatt, motivmessig og ikke minst ut fra måten stoffet er behandlet på – en måte som viser en dyp respekt for de avbildede og den kulturen de representerer, poengterer Helge Wold.

Et fotografisk bilde er ikke bare et bilde av noe, men også noe. Ärnström inngår i en lang tradisjon der "det fremmede blikk" utforsker og avbilder en minoritetsbefolkning, på godt og vondt. "I fotografiets tid" er både en reise i Sápmi og en reise i fotografiets historie. I tidsspennet fra 1863 til 2010 ser utstillinga nærmere på forholdet mellom fotografi, kultur, makt og identitet. Hvem tok hvilke bilder i Sápmi - når, og ikke minst til hvilke formål? I en avsluttende sekvens forflytter vi oss til dagens virkelighet i det miljøet Ärnström en gang skildret, for å undersøke hvilken virkning disse bildene kan ha 60 år etter at de ble tatt - som minnemateriale, og som utgangspunkt for refleksjoner omkring samisk identitet i dag.

google map