Utstilling: «Illumination»

Utstilling med ni samiske kunstnere. Tittel Start Slutt Sted Tittel Utstilling: «Illumination» Start onsdag 8. mai 2019 10:00 Slutt 11. juni 2019 15:30 Sted Hamsunsenteret Les mer

onsdag 8. mai 2019 10:00 Hamsunsenteret

Fakta

Dag 1 8. mai 2019 10:00:00 - 11. juni 2019 15:30:00RSted Hamsunsenteret

Utstillingen «Illumination» viser ni samiske kunstnere fra Finland, Norge og Sverige som alle er opptatt av å utforske maleriet som medium og det visuelle språkets muligheter. Det er ikke en utstilling som fokuserer på politiske spørsmål og identitetspolitikk, som flere større utstillinger med samiske kunst har gjort de siste årene. Utstillingen dreier rundt tema som form og åndelighet med maleriet selv som problemstilling. Utstillingen viser tendenser fra maleriets utvikling fra 1970-tallet til i dag ved å inkludere kunstnere av ulike generasjoner og tradisjoner. Maleriene varierer i størrelse og motivene er i stor grad abstrakte.

Tittel på utstillingen «Illumination» er inspirert av en av de ni kunstnerne Synnøve Persens maleri Illuminasjon II. Én betydning av dette ordet er opplyse, disse maleriene som inngår i utstillingen har samlet en sterk fargepalett og må med rette kunne sies å lyse opp. En videre betydning kan være kunstnernes ønske om å opplyse og få oss som publikummere til å tenke nytt, men sine subjektive sansinger og ønske om å gå nye veier og å la kunsten lyse opp. Illumintaion kan også peke på en mer spirituell og åndelig retning.

Kunstnere kommer fra ulike deler av Sápmi og har alle en identitet forankret i samiske miljøer. De har alle utdannelse fra ledende kunstutdanninger og har individuelt langvarig praksis fra kunstscenene i sine hjemland.

Fra svensk side deltar Lena Stenberg fra Kiruna, Per Enoksson fra Tärnaby,
videre fra finsk side Outi Pieski fra Utsjok og til sist fra norsk side av Sápmi deltar
Synnøve Persen fra Bevkop i Porsanger, Josef Halse fra Kautokeino, May-Liss Nilsen og Asbjørn Forsøget, begge fra Manndalen i Kåfjord, Elly Mathilde Novvale som var fra Grovfjord i Skånland og Stein Erik Wouhti fra Tromsø.

Hamarøy og Hamsunsenteret er første sted på utstillingens vandring i Nordland og vil videre gå til Mosjøen, Sandnessjøen og Bodø. Vandreutstillingen er gjort mulig gjennom støtte fra Nordland fylkeskommune.