w

Adelsteen Normann - fjordenes og midnattsolens maler

Fra 24. september til og med 3. november har vi gleden av å vise malerier av Adelsteen Normann på Bymuseet i Bodø. Kunstneren ble født på Vågøya utenfor Bodø i 1848. Adelsteen var fra ung alder egentlig tiltenkt å overta driften av familiens handelssted og drive jektefarten videre. 21 år gammel startet han sin kunstutdannelse, og ble dermed en av samtidens store malere. Tittel Start Slutt Sted Tittel Adelsteen Normann - fjordenes og midnattsolens maler Start tirsdag 24. sept 2019 11:00 Slutt 3. nov 2019 15:00 Sted Bymuseet i Bodø Les mer

mandag 21. okt 2019 09:16 søndag 3. nov 2019 15:00 Bymuseet i Bodø
24.09.201911:00 Bjørg Nilsen

Fakta

Dag 1 24. sept 2019 11:00 - 3. nov 2019 15:00RSted Bymuseet i Bodø

Adelsteen Normann - fjordenes og midnattsolens maler.

Utstillingen med Adelsteen Normanns malerier vises på Bymuseet i Bodø frem til og med søndag 3. november. 
Bymuseet i Bodø er åpent  tirsdag - fredag kl. 11 -15, og lørdag/søndag kl. 12 - 15.

Adelsteen Normann

Født 1. mai 1848 på Vågøya noen få kilometer nord for Bodø, døpt Eilert, sønn av handelsmann og jekteskipper Johan Normann Andreassen Kiil. Han skulle etter farens død i 1862 ta over driften av handelsstedet og jektefarten. I perioden 1860 til 1869 var han i Trondheim, Bergen og København for å utdanne seg for dette framtidige oppdraget; å drive familiens næringsvirksomhet videre.

Adelsteen Normann giftet seg i 1870 i Dusseldorf med Catharina Weitgan og fikk fem barn på seks år, tre døtre og to sønner.

I 1909 fikk A.N sitt sjette barn. Denne gang med 35 år yngre modell Luise Rostalski.

Catharina døde i 1911, da giftet han seg med Luise. Dette giftemålet medførte at familien delte seg i to uforsonlige leire.

Kunstutdannelsen 

Han avbrøt utdanningen i København og dro som flere nordmenn før han til Dusseldorf i 1869 for å studere på kunstakademiet 21 år gammel.

Før han var ferdig på landskapslinjen i 1873, med professor Eugene Ducker som lærer, hadde han allerede deltatt med sine landskapsmalerier på store utstillinger i Europa. Han fortsatte å ta del i store utstillinger i USA og Europa gjennom hele sin karriere. Slik ble han kjent og anerkjent for sine malerier fra Vestlandet og Nord-Norge.

I 1897 deltok han på Høstutstillingen i Kristiania. Samme året ble han av kongen utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs orden fordi han hadde gjort landet og fjordene kjent i utlandet og slik bidratt til cruiseturismen på Vestlandet.

Adelsteen Normann bodde og arbeidet i Dusseldorf fram til 1887. Da flyttet han til Berlin, som ikke var like konservativt som Dusseldorf.

Senromantiker

Den romantiske kunstperioden var langt på hell og avløst av realismen og impresjonismen da Adelsteen Normann begynte å male, men han valgte å male romantisk i største del av sin karriere. Han er derfor omtalt som senromantiker.

Landskapsmaleriet var det sentrale temaet i romantikken, og i den tyske tradisjonen var det stemningsromantikk kombinert med et realistisk natursyn som dominerte. Man kan absolutt si at Normann representerte denne retningen med sine stort anlagte, dramatiske fjordmotiver, der høye og bratte fjell stuper ned i en blank fjord. Menneskelig virksomhet ses bare som små figurer, små hus og båter på fjorden under de ofte truende fjellene.

Senere i sin karriere har han latt seg påvirke av de nye trendene i malerkunsten, som impresjonismen. Den nye teknikken har han med bredere pensel, løst opp formene både i landskap og i gjengivelse av himmel og hav.

I denne utstillingen viser vi et stort utvalg av hans storslåtte malerier, men også flere av hans spennende skisser.

 

Velkommen til Bymuseet i Bodø.
Åpningstider er tirsdag - fredag kl. 11 -15, og lørdag/søndag kl. 12 - 15.

google map