Hamsunsenteret LIVE // Strikk og lytt

Tittel Start Slutt Tittel Hamsunsenteret LIVE // Strikk og lytt Start fredag 27. mars 2020 19:00 Slutt 27. mars 2020 20:00 Les mer

fredag 27. mars 2020 19:00

Fakta

Dag 1 27. mars 2020 19:00:00 - 20:00:00R

Hamsunsenteret ønsker å by på kos og god litteratur i denne tid med restriksjoner, karantener og isolasjon. Det er vår litteraturformidler Lars Magnus Krogh Utne som leser og han gjør det LIVE fra Hamsunsenteret.
Du finner streamen på facebook.com/hamsunsenteret

Knut Hamsuns "Svermere" kom ut i 1904, i god tid før han fikk Nobelprisen i 1920, og 5 år før han giftet seg med Marie og 2 år før han skilles med Bergljot. Travel mann i kjærligheten.

Handlingen i Svermere (1904) er lagt til det nordnorske handelsstedet Rosengaard, der en bror av Mack på Sirilund regjerer.

Hovedpersonen er den trauste, men sjarmerende og oppfinnsomme telegrafist Ove Rolandsen. Rolandsen er forlovet med jomfru van Loos, men samtidig forelsket i nessekongens datter, Elise. Romanen gir også en fin skildring av det vanskelige ekteskapet til stedets prest, og portrettet av den vimsete og impulsive prestefruen er fascinerende.

Svermere gir et godt bilde av livet på et lite handelssted rundt århundreskiftet, og er tuftet på en barsk realisme som står i kontrast til de tidligere bøkenes fokusering på sære og eiendommelige vandrer- og kunstnerkarakterer.

En liten aperitif fra boka:
"Husjomfruen i prestegården, Marie van Loos, står i kjøkkenvinduet og ser langt oppover veien. Hun kjenner de to deroppe ved grinden, det er uttrykkelig telegrafist Rolandsen, hennes egen forlovede, og klokkerdatteren Olga. Nu var det annen gang hun hadde sett disse to sammen i vår; hva skulle det bety? Hvis ikke jomfru van Loos hadde hatt så meget å bestille nettopp nu ville hun ha gått rett oppover veien til dem og forlangt en forklaring".