Bokprat: Per Kristian Olsen

Lørdag 14. november kl.: 16:00 Tittel Start Slutt Sted Tittel Bokprat: Per Kristian Olsen Start lørdag 14. nov 2020 16:00 Slutt 14. nov 2020 17:00 Sted Hamsunsenteret Les mer

lørdag 14. nov 2020 16:00 Hamsunsenteret

Fakta

Dag 1 14. nov 2020 16:00:00 - 17:00:00RSted Hamsunsenteret

Bokprat: Per Kristian Olsen om brenningen av Finnmark og Nord-Troms

Høsten 1944 måtte de tyske styrkene på nordfronten trekke seg tilbake. I Finnmark og Nord-Troms tok de i bruk den brente jords taktikk. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Tiltaket ble begrunnet militært: Det gjaldt å forhindre en russisk invasjon, het det i propagandaen.

Begrunnelsen var en bløff. Det forelå ingen militær trussel fra russernes side. I virkeligheten var det NS-regimet og Reichskommissar Terboven som fikk Hitler til å gi ordre om at Nord-Norge skulle legges i aske. Hensikten var å hindre de norske eksilmyndighetene i å bite seg fast i nord.

Nye arkivfunn viser at det hele dreide seg om en krigsforbrytelse av dimensjoner. Hvorfor ble ingen tiltalt og straffet etter krigen for de ufattelige lidelsene som var blitt påført sivilbefolkningen i Nord-Norge?

Per Kristian Olsen er forfatter og journalist i NRK. Han har lang fartstid som journalist i flere kulturredaksjoner, blant andre ”Nationen”, ”Nordlys” og NRK Kulturnytt. Olsen har laget flere TV-serier og bøker om musikk og litteratur.

Skrevet om boken «Jevnet med jorden – brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944»:

 «Olsen har med eit formidabelt arbeid levert ei bok som vil bli ståande om krigens mest dramatiske kapittel på norsk jord.»

Alf Skjeseth Klassekmapen.

«Det er ei bok som har gjort inntrykk, og som eg vonar vert å finna under mange juletre.»

Johannes Kleppa, Dagen

«Flott oversikt, nye funn, spennende lesning.»

Einar Niemi historieprofessor.