AASLAUG VAA I BOKPRAT

Aaslaug Vaa kommer tilbake til Hamsunsenteret – nå som forfatter av boka «I menns minne». Tittel Start Slutt Sted Tittel AASLAUG VAA I BOKPRAT Start onsdag 23. mars 2022 19:00 Slutt 23. mars 2022 21:00 Sted Hamsunsenteret Les mer

onsdag 23. mars 2022 19:00 Hamsunsenteret

Fakta

Dag 1 23. mars 2022 19:00:00 - 21:00:00RSted Hamsunsenteret

Vaa er for mange kjent som Hamsunsenterets jordmor. Hun er født i Skiptvet i Østfold i 1955. I dag er hun driver og eier av kulturnæringsbedriften Villa Lofoten på Bøstad. I sin periode som fylkeskultursjef i Nordland fylkeskommune fra 1986 til 2008 var hun sentral i både idéutvikling og tilblivelse av Hamsunsenteret. Det var en lang kamp med stort nasjonalt engasjement fra idéen ble lansert i 1992 til dørene åpnet i 2010.

Denne gangen har vi gleden av å presentere Aaslaug Vaa som forfatter. Hun har sammen med fotograf Virginie Surdej jobbet de 10 siste årene med bokprosjektet I menns minne.

I det nedlagte fiskeværet Kleivan på Vestvågøy i Lofoten, utviklet fra 1920 tallet, møter leserne - i bilde og tekst – et eksempel på hvordan fiskere langs norskekysten i det siste århundret levde. Seks utvalgte menn, den eldste født i 1923 og den yngste i 1969, alle fra Lofoten, dro på fiske som 14-15 åringer. Tre var yrkesfiskere hele sitt liv, og er derfor bærende stemmer i fortellingen. To var fiskere i korte perioder, mens den yngste gikk over i oljeindustrien. Fire av de seks har nå gått bort.

«Å så spennandes. Det e så spennandes å vær feskar. Vi veit ikkje ka dær står i garnan».

Innholdet i boka er basert på samtaler og fotografering på Kleivan de siste ti årene. Mennene forvalter sine ord og sin fortelling. Det som forener dem, er at de bærer på erindringer om et felleskap der alle var med, et fellesskap hver og en av dem i stor grad tilpasset seg. 

De delte minnene fra egen barndom og ungdom, fra voksenliv og alderdom. 

– Vi valgte å presentere fiskernes sansinger, livserfaringer og erindringer som en bearbeidet sammenhengende tekst hvor du ikke vet hvem som sier hva, forteller Aaslaug Vaa.

23. mars kl. 19:00 kan du høre Aaslaug Vaa fortelle om boka og bokprosjektet i Hamsunsenterets 5. etasje. Etter foredraget inviteres publikum med i samtale sammen med Hamsunsenterets litteraturformidler Maria Ellingsen Austbø. Arrangementet varer i ca. 2 timer.

Billetter: kjøp her

 

Aaslaug Vaa