Sáme dájdda/Samisk kunst på den internasjonale kunstscenen

Samisk kunst er i vinden som aldri før og vises mer og mer internasjonalt, men også utenfor samiske kjerneområder innad i Norden. Foredrag ved Kristoffer Dolmen, kurator. Litteratursalen, Stormen bibliotek 8. februar kl. 19.00. Gratis entre. Tittel Start Slutt Sted Tittel Sáme dájdda/Samisk kunst på den internasjonale kunstscenen Start onsdag 8. feb 2023 19:00 Slutt 8. feb 2023 21:00 Sted Stormen bibliotek Les mer

onsdag 8. feb 2023 19:00 torsdag 1. jan 1970 01:00 Stormen bibliotek

Fakta

Dag 1 8. feb 2023 19:00:00 - 21:00:00RSted Stormen bibliotek
Kunst kjenner ingen grenser, men er grensesprengende. Samisk kunst og samiske kunstnere reiser langt. Det ofte politiske engasjementet til samiske kunstnere har gitt gjenklang på den internasjonale kunstscenen. Noe vi særlig har sett de siste årene i byer og på visningssteder i Venezia, Berlin, Toronto, Sydney, Washington, Yukon (Canada) og Gwangju (Sør-Korea). Høydepunkter i 2022 i så måte var den Samiske Paviljongen under Veneziabiennalen 2022, men også flere utstillinger i Berlin samme år.
.
Kristoffer Dolmen har besøkt flere av disse arenaene og vil i foredraget presentere et utvalg utstillinger og kunstnere, vi vil særlig se på Veneziabiennalen, men også komme innom utstillinger i Berlin og Washington, samt utstillinger i Norden, utenfor samiske kjerneområder som bl.a. i Bergen, Oslo, Kristiansand, Stockholm og Helsinki.
.
Vi ser på kunstverk av bl.a.: Máret Ánne Sara (NO), Anders Sunna (SE), Paulina Ferdoroff (FI), Brita Marakatt Labba (SE), Aage Gaup (NO), Joar Nango (NO), Outi Pieski (FI), Tomas Colbengtson (SE) og Gjert Rognli (NO).
.
Lett bevertning
Gratis entré
.
Onsdag 8. februar kl. 19.00 på Stormen bibliotek, Litteratursalen.
.
Foredraget er del av programserien "På vei til nytt Bymuseum" – i Stormen bibliotek gjennom 2023.
Buorisboahtem / Velkommen!
.
//
Bymuseet vil for 2023 være stengt. I samarbeid med Stormen bibliotek og Stoarmmo Sáme guovdásj vil Bymuseet presentere en foredragsserie med et samisk fokus, som tematisk leder opp til Bymuseets program for BODØ2024.
Neste program i rekken: 13. mars: Kunstnerpresentasjon; Iver Jåks, en av de mest sentrale samiske kunstnere, foredrag og film. "På vei til nytt Bymuseum" – program i Stormen bibliotek gjennom 2023.
//
Om foredragsholder:
Kristoffer Dolmen jobber som seniorkurator for program og utstillinger og har ansvar for Bymuseets program under BODØ2024. Han har mastergrad fra Universitet i Bergen i kuratorstudier og Post-Master fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Samtidskunst og design har han jobbet med siden år 2000. I perioden 2018 – 2022 var han direktør ved Samisk senter for samtidskunst i Kárášjohka.
//
Om Bymuseet:
Bymuseet, Nordlandsmuseets bygning i Prinsens gate 116 i Bodø ble oppført i 1903 som Nordland Fiskerimuseum. Bygningen har siden vært i bruk som kulturhistorisk museum. Det har vært presentert planer for utvidelse av museumsbygningen siden 1936. Endelig skjer det, i 2024 vil Bymuseet fremstå i ny drakt – med et utbygg tegnet av Boarch som bl.a. har ny adkomst, heis mellom etasjene, og en ny foredragssal. I det eldre bygget blir 2. etasje gjort om, og det vil komme nye utstillingsarealer og formidlingsrom. Det eldre bygget har manglet en moderne standard og universell utforming har vært ikke vært mulig å få til. Med nye Bymuseet får Bodø en åpen og inkluderende arena som vil ha et program som alle kan ta del av.
.
For innspill og tilbakemeldinger, send e-post til: kristoffer.dolmen@nordlandsmuseet.no